obstructieve apneu


obstructieve apneu 1.0

slaapstoornis waarbij herhaaldelijk ademstops optreden doordat de ademweg geblokkeerd raakt als gevolg van het verslappen van de spierspanning in de mond- en keelspieren; slaapapneu veroorzaakt door een geblokkeerde ademweg

Semagram (extra betekenisinformatie)


Obstructieve apneu…

is een slaapapneusyndroom; is een slaapstoornis; is een syndroom

      Algemene voorbeelden


      Sommige mensen hebben regelmatig ademstilstanden tijdens het slapen. Deze ademstilstanden, of apneus, kunnen 2 oorzaken hebben: 1. Doordat spieren tijdens de slaap ontspannen, waardoor de tong en de zachte delen in de keel de ademhaling blokkeren. We noemen dit een obstructieve apneu. We hebben dan te maken met een Obstructief Slaap Apneu Syndroom, OSAS.

      https://www.dz.nl/patient/aandoeningen/slaapapneu-osas

      Binnen de psychologie gebruiken we de DSM V voor de diagnose van psychologische klachten. Obstructieve apneu staat ook in de DSM. Het is weliswaar een klacht die lichamelijke oorzaken heeft, maar de gevolgen zijn wel degelijk psychologisch.

      https://www.depsycholoog.nl/slaapapneu/,

      Obstructieve apnees gaan gepaard met ernstig snurken en treden vooral bij obese personen op. Deze ziekte verergert met het ouder worden en lijdt tot ernstige cardiale complicaties met verhoogde mortaliteit.

      http://www.monica.be/diensten/medisch/slaapcentrum.html